Lenkkimorrit ja niiden valmistus

Tässä muutamia esimerkkejä yksinkertaisista lenkkimorreista itsevalmistettuna perusväreissä



1. Musta-punahile: Talven luottoväline melkein joka kelille ja varsinkin, kun kirkkaat värit eivät toimi. Tällä mallilla 10-koon koukulla olen saanut ennätysahveneni (940g).


2. Oranssi lasirouhe: Tässä hyvä perusväri lähes kelille kuin kelille. Perusvarma aloitusmorri kisoissa ja toimii etenkin ahvenelle mainiosti.


3. Fosforivihreä lasirouhe: Tässä jokerikortti, jolla on usein nihkeä syönnin saanut käynnistymään.


4. Marjapuuro-fosforivihreä: Tämä morri on toiminut hyvin etenkin keväämmällä kirkkaan kelin aikaan. Testiä tälle tehtiin viime keväänä Raippaluodon seudulla ja pääsi sen johdosta luottokamppeiden joukkoon.


5. Sini-oranssi: Sininen on myös hyvä perusväri ahvenelle ja yhdistettynä oranssiin ollut hyvä. Etenkin merelle kokeilemisen arvoinen yhdistelmä.


6. Vihreä-oranssi mustalla täplällä: Myös hyvä perusväriyhdistelmä, joka on toiminut monissa vesissä niin tummassa, kuin kirkkaammassakin läpi talven.




Ja tässä hieman ohjeita morrin valmistukseen:


Välineitä lenkkimorrin tekoon saa hyvinvarustelluista kalastusvälineliikkeestä ja rautakaupasta. Itse käytän morrien tinailussa 30W Kemperin kolvia, joka riittää tehoiltaan hyvin ohuen tinan sulatukseen. Tinana olen käyttänyt millistä Stannolin tinaa (60-39-1 seos), joka on toiminut erinomaisesti omissa räpöstyksissäni. Juotosnesteellä saadaan epäpuhtaudet poltettua ja tina tarttumaan kiinni paremmin. Koukuista Nymph Special-mallin koukut ovat hyviä peruskoukkuja moneen lähtöön ja pitkän varren turvin taataan morrin näkyvyys syöttinipun läpi. Itse olen tykästynyt Fulling Millin (Hayabusan tekemä) suhteellisen edukkaaseen koukkuun, joka on kestoltaan erinomainen, eikä murru tinauksenkaan jälkeen. Perusvälineisiin lenkin valmistukseen kuuluu pilkkiketju ja tätäkin on olemassa hyvin monen laatuista. Rialinnan tuottama ketju soveltuu erinomaisesti morrien tekoon ja kestää tinauksen lämmityksen hyvin.

Ketjujen paksuuksista olen itse käyttänyt:

0,50mm koot 8-10
0,40mm koot 12-14 (Käy myös 10)
0,30mm koot 16-18 (Käy myös 14)


Ketjua asettaessa koukkuun kannattaa kiinnittää huomiota lenkkien liitossaumojen asetteluun, ettei sauma jää ylöspäin muodostaen heikkoa kohtaa siiman kiinnitykseen. Käännä se siis alaspäin, jotta se jää tinauksen sisään. Apuna olen käyttänyt itse perhonsidontapenkkiä ja siimanlepuuttajaa, jonka kautta olen lenkin vienyt lepäämään juotoksen ajaksi.


Seuraavassa vaiheessa sivele hieman juotosnestettä tinauksen tartuttamiseksi. Onnistunee ilmankin, mutta tällä aineella taataan kiinnitys koukkuun.


Itse juottamisessa en ole mikään ekspertti ja varmaankin ammattimiehet kauhistelevat tekemisiä, mutta tässä yksi esimerkki, jolla saadaan aikaan vahva liitos lenkin ja koukun välille. Itse vien kolvin kärjen hieman juurta kohden koukun etupuolelle ja tinan ketjun taka. Lämmittämällä hetken tina sulaa lenkin ja koukun ympärille siististi (ainakin yleensä ja tekemällä tässä harjaantuu). Ota kolvi ja tina pois ja voit vielä asetella lenkin paikkaa ketjusta vetämällä ja tarvittaessa hieman kolvilla lämmittämällä. Itse vien lenkin käytännössä 90 asteen kulmaan koukkuun nähden.


Juotoksen jäähtymisen jälkeen voit katkaista juotoksen yläpuolisen lenkin esim. saksilla (älä käytä emännän kalliita fiskarsseja vaan osta mieluummin euron kiinalaiset tätä varten kotirauhan säilyttämiseksi). Juotokseen jää tällöin tinan sisään yksi lenkki ja toinen lenkki käytännössä siiman kiinnikkeeksi.


Tämän jälkeen lenkkimorri on valmis maalausta varten. Itse olen maalauksissa tehnyt pohjan valkealla värijauheella 5min epoksiin sekoitettuna ja sen jälkeen mieleisillä värijauheilla epoksilla värit päälle. Valkea takaa värien loisteen seoksenmukaisena (Katso ohje alla). Tämän jälkeen meillä onkin valmiina yksinkertainen, pyytävä ja kotikonstein suht helposti tehtävä pyyntiväline pilkkikalojen narraamiseen. Morrin solmimiseen pilkkiin olen käyttänyt siimassa vapaata lenkkiä, jolloin morri asettuu vapaasti liikkuvaan ja leijaavaan asentoon ja houkuttelee kaloja pyydykseen hienosti.



Maalausvaihe

Maalaaminen epoksiin sekoitettavilla värijauheilla on melko simppeliä, eikä välineitä tarvita paljoa. Melko edukkaasti pääsee harjoittelemaan ja alkuun. Ammattimaisilla koukuntekijöillä on omat niksinsä, mutta tässä perusohjeita tekemiseen.

Perustana käytetään 5min epoksia, sillä maali valuu kuivatusvaiheessa ja pidempikestoinen kuivumisaika aiheuttaisi sen, että se tipahtaisi koukusta. Nopeammalla epoksilla taas itse maalaukseen ei jää aikaa. Epoksia löytyy monenlaatuista ja itse olen testaillut noin puolen kymmentä eri merkkiä. Parhaiten ovat toimineet Kotilaakson, Loctiten, Bilteman ja Lidlin epoksit ja nämä jättävät värit kirkkaaksi.

Värijauheita myydään monessa kalastustarvikeliikkeessä. Esimerkiksi Rialinnan verkkokaupasta löytyy hyviä jauheita, mutta esimerkiksi Motonetista tai Kärkkäiseltä pitäisi tavaraa löytyä myös hyllystä. Kaiken perusta on hyvä valkea jauhe, joka toimii sekä pohjana kirkkaille väreille, että myös väriin sekoitettuna tekee siitä läpinäkymättömän.

Työkaluina maalauksessa olen käyttänyt askartelupihtejä ja coctailtikkuja. Värijauheen sekoittamisalustaksi kelpaa vaikkapa A4 paperi.



Itse olen tosiaan tykästynyt askartelupihteihin maalauksen apuvälineenä vinkin niistä saatuani. Näiden avulla kuivumista on helppo kontrolloida pihtejä kääntelemällä ja maalausvaiheessa saadaan tarkasteltua kaikki kulmat näppärästi.



Kirkkaisiin väreihin kannattaa tehdä pohjalle valkea alus. Tältä värit loistavat paremmin ja samalla koukkuun saadaan jo luotua pohjaa muodolle ja tasoitettua mahdollisia juotoksessa tulleita epätasaisuuksia. Värijauheita kannattaa laittaa riittävästi, jotta seoksesta tulee riittävän paksu ja värit näkyvät kirkkaasti. Noin 1/3 koko seoksesta on kuitenkin riittävästi, jottei seos taasen paksuunnu liikaa, joka vaikuttaa maalin koostumukseen ja kestoon.



Sekoita seosta coctailtikulla, kunnes se on tasainen ja epoksin komponentit varmasti sekoittuneet toisiinsa.



Lisää maalia tikulla maalattavalle alueelle tasaisesti, että peitto on hyvä. Mitä enemmän maalia, sitä herkemmin seos lähtee valumaan, joten tässäkin on hyvä muistaa kohtuus.



Valmis pohja voi näyttää vaikkapa tältä.



Värijauheita sekoittaessa on hyvä lisätä hitusen valkeaa seokseen, jotta väreistä tulee läpinäkymättömiä ja samalla taataan värien hehku luonnollisena. Mitä enemmän valkeaa laitetaan, sitä vaaleammaksi itse pääväri saadaan. Tällä voidaan kikkailla myös eri värisävyjen kanssa esim. punaisesta saadaan pinkkiä lisäämällä siihen reilummin valkeaa.



Esimerkkimorrissani tein lasirouhepintaisen mätimorrin, joten kastoin sen kuivumisen loppuvaiheessa rouheeseen. Rouhetta saa esim. Mekaron verkkokaupasta. Kastamisen ajoitus on tärkeää, ettei pinta kuiva liikaa rouheen tartuttamiseksi, mutta ettei se taasen ole liian löysäkään, jolloin rouhe imeytyy itse seokseen. Rouhe kannattaa hellästi taputella vielä kiinni ja samalla voi vielä tasailla loppuun muodon.



Loppuvaiheessa rouheen kanssa toimiessa kannattaa tarkistaa vielä lenkin kohta, että siitä siima mahtuu läpi. Tässä olen käyttänyt apuna sidontaneulaa, jolla saadaan silmukka tarvittaessa auki ja ylimääräinen rouhe karsittua tieltä.

Näillä vinkeillä meillä on kuivumista vaille valmis morri pyyntiä varten! Jos haluat pintaan hileitä (glitteriä) sekoitella, olen tehnyt ensin pohjan ja siihen maalannut päälle hileellä sekoittaen pelkän hileen kirkkaaseen epoksiin.

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Tämä juttui aika helposti goooglaamalla, ja hyvä niin! Olen aina ajtellut että morri pitää tehdä vaikeamman kautta, mutta tämä sinun juttusi oli selkeä ja rohkaiseva.

    Taidan itsekin alkaa morrien oman valmistuksen. Suurin osa kamasta löytykin jo, vain värijauhetta ja pilkkiketjua tarvitsee ostaa.

    Kesävieheitä onkin tullut tehtyä jo jonkin verran ja jotain perhonsidontaräpellyksiä.

    Kiitos neuvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko kommenteista! Mukava tietää, että teksteistä apuja löytyy!

      Poista
  2. Hyvät ohjeet, itse olen tehnyt samalla tavalla 20 vuotta. Värjäykseen käytän Revell pienoismalli värejä löytyy esim Prismasta.Valkoinen pohjalle ja varsinaiset värit päälle. Lopuksi olen vahvistanut maalauksen pikaliimalla.

    VastaaPoista