torstai 9. huhtikuuta 2015

Viimeisillä jäänrippeillä Vaasan seudulla

Niin se tuli vielä eilettäin illasta pyörähdettyä jäitä etsimässä Vaasan merialueella. Lämpimät kelit ja kova tuuli olivat uhkaavan näköisesti syöneet jäät mitä matkalla lahtia näki, mutta kuitenkaan turhaan ei pilkkikamppeet olleet mukana. Erään lahden perukasta löysimme suojaisemman paikan, missä jäätäkin oli vielä 5-10cm ja vesikin sopivan syvyistä, ettei pieni lumpsahduskaan olisi niin haitannut.

Kirkas keli oli houkutellut paikalle myös yhden mun pilkkimiehen jäätävän kovasta tuulesta huolimatta ja jäällä pötköttelevä kaimaani kertoi jotain kalaa paikalla olevan. Vanhoja reikiä oli alueella runsaasti, joten kairalle ei tarvetta ollut. Jokaisen askeleen tarkalleen asettelemalla jäällä saattoi liikkua 10m etäisyydelle saakka rannasta noin 30m leveällä kaistaleella. Sopu sijaa antoi jälleen ja hyvin mahduttiin, vaikka kaveria tulikin pari vielä lisää myöhemmin.

Itse kävin reikiä läpi alkuun tiuhalla tahdilla. Tasuriin ei tuntunut tökkivän, mutta vaihdettuani 40mm pronssivalu prokyyn omatekoisella mätikoukulla, alkoi ahvenia nousta yhtä-kahta per reikä. Heti alkuun sain kyseisellä virityksellä illan suurimmaksi jääneen ahvenen - 510g. Masa ja jo jäällä ollut kaveri morrittelivat ja ahventa tuntui nousevan samasta reiästä tällä tyylillä paremmin, joten vaihdoin myös omatekoiseen pinkki-vihreä-kulta morriin ja asetuin aloilleni. Itaraa hommaa meinasi väliin olla tuulessa, mutta kaikesta selviää, kun kehtaa aikaa ja vaivaa nähdä.

Kaloja nousi harvakseltaan keskipainon ollessa 100g paremmalla puolen. Pari kaimaaniakin erehtyi "ruotsalaisten" tasureihin ja vesi porskahteli mukavasti pirteiden kalojen spurtatessa reiästä. Yksi ahven suorastaan hyppäsi syliin vauhdin ja suunnan ollessa sopivat. Reikää vaihtamalla syönti piristyi aina väliin ja pussiin saatiin hyviä filekaloja viitisen kiloa mieheen loppuviimein. Oma pussini koostui 29 ahvenesta, keskipainon ollessa 175g. Joukossa oli myös 50g kalaa muutamia kappaleita, jotka pienensivät keskipainoa hiukan. Perusahven painoi siis noin 200g ja pienempää, alle 50g kalaa ei montaa kappaletta tullut.Välissä oli mukava seurata kevään herättämiä lintuja, kun heinärit ja joutsenet vuoroon kiihdyttelivät myötätuuleen. Ihan mukava lopetus meripilkintäkaudelle extriimistä tuulesta ja jäätilanteesta huolimatta auringon onneksi paistaessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti