tiistai 21. heinäkuuta 2015

Muuttotunnelmissa ja vähän kalasteluakin

Niin se vain on vierähtänyt reilu vuosi Laihialle muutosta ja nyt on tullut aika palata takaisin arktisemmille vesille tulevan perheenlisäyksen johdosta ja mummoloiden läheisyyden toivossa. Vuosi on ollut antoisa ja uusia kokemuksia kalastuksen ja metsästyksen saralla on karttunut kymmenien ja taas kymmenien reissujen johdosta Laihian vähäisistä vesistöistä huolimatta...

Kesäkuun puolella tuli käytyä Säläsjärvellä kokeilemassa vielä josko saisi sen ensimmäisen kirjolohen Pohjanmaan lakeuksilta, mutta eihän sitä taaskaan päässyt kovaa tärppiä lähemmäs. Vuokrasin veneen, jolla kalastus tuntui mielekkäämmältä, kuin rannalta viskely ja tahnalla odottelu, eikä hintakaan päätä huimannut 5€ vuokrineen koko 12 tunnin luvan ajalta. Samalla tuli uiteltua myös perhoa ja harjoiteltua heittotekniikkaa, kun itse perholla kalastukset ovat jääneet lähinnä pilkkihommiin. Hyvinhän se alkoi jo loppua kohden perhokin lennellä muutamista solmuista huolimatta, mutta paljon on tällä saralla vielä opeteltavaa. Luulin jo saaneeni kirjolohen siimanpäähän, mutta lopulta veneessä oli ahven, johon oli hauki tarrannut juuri iskun hetkellä ja joka löysäsi muutamia sekunteja myöhemmin tuntiessaan vedon.

Kuhanpyynti on ollut itselleni uusi kokemus, mitä nyt joskus Miekojärvellä ja Raanulla on epätoivoisesti koitettu jigillä ja tasurilla peilisilmiä pyytää. Nyt sain kokea kolmen reissun (yksi aiemmin syksyllä ja pari heinäkuun alussa) ja jopa runsaankin kalantulon voimin miksi kuha pyyntikohteena on niin kiitollinen ja mielekäs saalis. Suurimmaksi kuhaksi jäi reissuillamme Masan saama komea jigikuha 2,5kg keveillä, käytännössä UL-välineillä. Itsekin pääsin yhden jigikuhan voimin "aktiivivälinein" kuhan saajien joukkoon, sen ollessa alla olevassa kuvassa tyypilliseen tapaan pienin ;) Mutta mittakala kuitenkin 47 sentillään. Samaan kuvaan mahtui myös Masan jigikuha ja muutamia 1,2-1,5kg uistelukaloja.


Kalaa tuli parin heinäkuisen illan ja iltapäivän aikana uistellen runsaahkosti näin lapinkasvatin mielestä kunhan ottipaikat löytyivät, mutta puolestaan koko oli kohtuu pientä, joten toisena uistelupäivänä löysäsimme jo nippanappa mittakuhat takaisin järven syvyyksiin ja otimme pari kalaa fileekaloiksi pannulla paisteltavaksi. Näiden uistelureissujen kautta pääsin kokemaan myös ensimmäistä kertaa sivuplaanariuistelua ja kyllähän tuo ihan tehokkaalta tuntuikin, kunhan "tatsiin" pääsi.

Kotia päästyä jonkinlainen kipuna uistelutouhuun oli jälleen saanut vähän tuulta alleen ja kävimme soutelemassa kotijoellani toiveena saada nuorille serkkupojille haukia siiman päähän. Eihän ne suunnitelmat ihan nappiin menneet ja hauet jäivät paistattelemaan "helteitä" joen pohjille, mutta yllätys- ja bonuskalana tuli ensimmäinen uistelukirjolohi joelta omien souteluideni aikana ja samalla Jannelle ensimmäinen lohikala ikinä. Painoa istukkaalla oli 1,24kg ja hyvin se antoikin vastusta nuorelle miehelle komean hypyn saattelemana. Ohjeiden ja rauhoitteluiden avulla kala saatiin hilattua nätisti ja rauhallisesti veneen vierelle ja lopulta haaviin. Uusi 4€ alelaarin valkopunainen Hurus oli siis haukkunut hintansa heti koeuitollaan. Samalla reissulla tuli koettua myös jännä tapaus, kun soudimme katsomaan pinnassa kellunutta isoa "hauenraatoa". Kala ei ensinäkään ollut hauki vaan noin 10kg lohi! Varmaankin niitä emokalaistutuksia Ounasjoelle, joka ei ollut jaksanut matkaansa taittaa tai sitten väsynyt jossain pyydyksessä. Miten lie, mutta näkivätpä etelän pojat lohenkin ja vielä Kemijoessa!

Eihän siinä muuta kuin odotellaan, josko se juniori näkisi kohta päivänvalon ja jos sitä vielä huomenna serkkupoikia kävisi souteluttamassa joella mutkan. Vielä yksi pieni reissu Laihialla ja sitten olisi tavarat uudella kämpällä ja elokuun puolivälistä kutsuvat jälleen uudet "vanhat" työtehtävät koululla uusine oppilaineen ja haasteineen. Jospa sitä vielä perhojakin ehtisi ennen jäiden tuloa taiteilla kevään pilkkitouhuihin ja onpa tuolla kesäkelin kuulapäitäkin reilu sata valmiina odottamassa sopivaa hetkeä vesillelaskulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti