perjantai 29. tammikuuta 2016

Piikaa pilkikittämässä ja matikkakokeilua 27.1.2016

Käyttettiin Venlaan ensimmäistä kertaa pilkkitouhuissa kelien hieman lauhduttua. Paikaksi valikoitui mahdollisimman helposti saavutettava Kemijoen poukama heti tien vieressä. Samalla pääsi mammakin pitkästä aikaa nypläyshommiin.

Tokmannin halpispulkka toimi ipanan kopin kuljetuksessa mainiosti ja jäällä oli näppärä liikkua sen kanssa. Aikani testailtuani ensimmäistä uusista vavoistani annoin sen mammalle kokeeksi. Ei ihan haarukointiin sentäs lähdetty, mutta sujuvasti nousi yhdellä vedollakin matalasta ylös. Kalaa tulikin tasaisen vartmaan tahtiin särkeä, pientä ahventa ja muutama kiiskikin.

Särkikin jaksaa hymyilyttää ja piika otti lunkisti kulkuneuvossaan

Mamman turbokiiski
Iskän rekordisalakka
Itse kairailin muutaman reiän ja kokeilin uuden kaluston läpi. Hyvin tuntui passaavan käteen, vaikka pientä sekoilua väliin tulikin. Runkopalikat näissä siis Kainulaisen kakkoslaatuisia pilkkihullujen joulukalenterista hankittuja ja popniiteillä epoksin kera kasattuina. Maalauksen tein metallinhohtoisella sprayllä pitkällä kuivatusajalla ja menipä joku kohta uusiksikin. Lakkana käytin kahteen kertaan vetäen LV1-uistinlakkaa, joka tuntuu melko jämäkältä kuivuttuaan. Herkistinjouset kiinnitin 1,5mm sinkittyyn rautalankaan, jonka vedin poraamalla rungon läpi ja taivutellen sen S-muotoon. Kahteen vapaan lisäsin jousiin tuentaa raskaampia pilkkejä varten. Kelat ovat Wigglerin mallia. Kokonaisuus painoi 50mm saukon kanssa siimoineen 41 grammaa, joten jaksaa kyllä heikompikin heilutella. Kiitokset Samille hyvistä tarjouksista!

Tuunatut palikat kasassa tässä vielä siimoja vailla
Lopputuntuma vavasta ensimmäisessä koitoksessa oli erittäin tunnokas ja mukava pilkkiä. Illalla olin viritellyt vapoihin Trabuccon 0,14; 0,16 ja 0,18mm siimat - kahteen vapaan kutakin ja valinnat tuntuivat omaan tyyliin ja pilkkeihin sopivilta. Siiman jatkeena killuivat Sakkeus ja 50mm liukusaukko ohuimmissa, 70mm rutilus ja 60mm saukko keskimmäisissä ja maxi-Rutilus, sekä 100mm saukko paksuimmissa siimoissa. Samalla tuli tienattua illan matikansyötit ja hieman varastoonkin. 

Illasta sitten suuntailin virittämään muutamat koukut jokeen ja samalla kokeilin pilkkiä paikkaa. Alkumatalan kokeilut eivät mitään tuottaneet, mutta muutamia reikiä kairaillessa löytyi rinteestä kohtuu hyvän oloiset koukkupaikat ja virittelin illan hämyssä 6 koukkua soppamatikkatarpeita odottelemaan.

Pilkkiessäni sain paranneltua pilkkimatikkarekordia jälleen hieman paremmaksi. Noin kuuden metrin vedestä tärähti kovalla iskulla särjenpyrstöön kiinni 620g limapinta. Jatkoin pilkkimistä ja parinkymmenen minuutin päästä sain seuraavan 400g kalan. Kolmatta kalaa ei kovin kauaa tarvinut odotella ja tämä iski hieman varovaisemmin edellisiin verrattuna, mutta kuitenkin siten, että sen tunsi pienenä liikkeenä siimassa. Ylös noustessaan kala osoittautui vielä hieman ensimmäistä isommaksi ja ennätys kipusi jälleen 70g ylöspäin 690g:aan. 

Kokeilun ensimmäinen matikka nousi kuvattavaksi morrin etsiessä jo seuraavaa

Syvemmältä en lisäkaloja saanut, mutta samalla löyty virranreuna, joten en vienyt koukkuja edemmäs, jotta ne pysyisivät pohjan tuntumassa. Illan neljäs matikka iski pari koukkua välissä viritettyäni hanakasti jälleen särjenpyrstöön, mutta tälle painoa ei ollut kertynyt 310 grammaa enempää. Soppakalathan siinä nousi nätisti kokeillessa! Homma jatkuu lauantaina syöttikalojen perässä aamutuimaan ja iltapäivästä koukkujen kovulla ja sitten matikoita morrilla jahdatessa.

Soppamatikka-ainekset käsittelyä odottamassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti