maanantai 21. joulukuuta 2015

Kauden kisastartti Kemijärvellä ja pakertelupenkin kulutusta

Se olisi ensimmäiset pilkkikisat vihdoin käytynä. Lauantaina starttasimme Kemijärven Heralammella Jari kaverina. Lampi on itsessään melko pieni vain noin 700m pitkä ja 100-300m leveydeltään keskimäärin. Mielenkiintoiseksi paikan teki sen erittäin nopeat syvyysvaihtelut ja kirkas vesi. Neljän metrin matkalla pudotusta oli parhaillaan pari metriä paikassa jota kisassa tikkasin.

Kisaan starttasi vain 13 henkeä, mutta kisahenki saatiin tälläkin porukalla päälle ehkä tosin hieman lepposammissa merkeissä. Lunta oli tupruttanut yön aikana reiluhkosti ja vettäkin oli paikoitellen jäällä vanhojen reikien ympäristössä. Konkarit hyökkäsivät heti päätyyn ja osa jäi porkkaamaan lähtörantaa. Muutamat hurjat painelivat oikealle lahdukkaan edellisen vuoden muisteloiden perusteella. Itse päätin valita heti oman linjan edellisen illan ilmakuvatarkastelun perusteella ja aloitin reiän teon lammen leveimmän kohdan jälkeen loivapiirteisestä niemekkeestä.

Kisan startattua kairailin ensimmäisen reiän noin 10m päähän rantaviivasta. Jäätä oli noin 30cm. Parin metrin vedestä ei nykyäkään, joten siirryin parin minuutin kokeilun jälkeen lähemmäs rantaa noin 5m etäisyydelle. Tässä vettä reilu metri ja sama lopputulema. Kolmannen reiän vedin kauemmas rannasta samaan linjaan noin 10m päähän edellisestä ja tässä pohjan muodot alkoivat hiljalleen hahmottua ja vesimäärä kasvoi noin 3 metriin, mutta edelleen nykyt jäivät saavuttamatta. Neljäskin reikä antoi tyhjää ja muidenkin juostessa rantaviivasta kauemmas siirryin itsekin kymmenisen metriä ulommas, jolloin veden syvyyskin painui neljään metriin. Tästä varovaisen tärpin saattelemana sain yhden parinkymmenen gramman ahvenen ja kokeilin eri kalustoa tällä kohtaa kuitenkin saamatta toista kaveriksi. Seuraava reikä samalta syvyydeltä kohti perukkaa ei antanut mitään, mutta taas ulommas noin 5m siirtyessä vesimäärä lisääntyi ja jälleen yhden kalan saldolla reijitin muutaman reiän linjaan takaisin keskiulappaa kohden saaden yhden kalan reikää kohden. Nihkeää tuntui olevan.

Siirrähdin vielä linjassa viitisen metriä keskemmäs ja tässä kohtaa sain jo pari kalaa reilun neljän metrin vedestä putkeen. Kolmatta ei kuitenkaan kuulunut ja jälleen uutta reikää viiden metrin päähän. Tästä lähtikin putki, jota kokeiltiin loppu pari tuntia muutamia reikiä ympäristöön kairaten. Kalaa tuli tästä noin viiden metrin reiältä käytännössä 80% koko kisan saaliista. Porukka liikehti sen verran tiuhaa reikää vaihtaen, että valitsin väsytystaktiikan, vaikka paikkapaikoin kalojen väli venyikin minuutteihin. Reikää vaihtamalla ei kalaa löytynyt ympäristöstä, mutta tämä samainen reikä tuntui aina piristyvän vaihdon myötä. Totta se lumisade edellisyönä sai kalat passivoitumaan. Yhdellä viereisistä reijistä oli yksi raskaamman tuntoinen karkuutus. Liekkö sattumasiika kokeillut onneaan.

Kala oli painoltaan pientä 10-20g kalaa pääasiassa, mutta joukkoon mahtui kolme 40-70g kalaa. Välineistä parhaiten tuntui pelaavan jälleen musta-punahile lenkkimorri 16 koossa ja 50mm Tapsan Houkutuksen alla. Väliin välineitä vaihtamalla myös vihreä-pinkki lenkkimorri 70mm Saukkoplussan alla toi yksittäisiä kaloja saaliiksi. Kokeilinpa pelkkää morriakin hennoimpien tärppien aikaan, mutta sen verran itaraksi homma meni, että pari kalaa sillä sai riittää.

Kalan aktivoimiseksi riitti yleensä kolme vetoa ja sen jälkeen hennot väristykset ja odotus. Tässä pääsi kokeilemaan eri variaatioita, mutta tämä tuntui tepsivän näille, joten kaikenkaikkiaan opettavainen kisa. Jotain kehitystä on toivottavasti myös tapahtunut, ainakin siltä hieman vaikuttaisi, joten tyytyväinen päivän antiin saa olla.

Saalis jäi lopulta tällä taktiikalla 800g:aan 45 ahvenen voimin. Keskipaino oli siis vajaa 18 grammaa. Tällä kisassa irtosi sija 4/13 (yleisessä 3/11). Voittajalle kalaa kertyi noin 1300g, joka koostui olennaisesti keskipainoltaan suuremmista ahvenista. Jari ylsi toiselle sijalle noin 1200g tuloksella ja joukossa oli useita noin 100g bonuskaloja. Kolmannen sijan vei paikallinen konkarimummo , joka näytti taas nuoremmille pojanklopeille kokemuksen tärkeyden kisoissa hieman vajaa kilon tuloksella.

Ja sitten niistä välinehommista...

Tilailtiin tuossa Jannen kanssa innolla Kainulaisen Samin pilkkihullujen joulukalenteritarjouksista hieman vapa-aihioita muiden tuotteiden ohessa. Kyseiset aihiot olivat muotoonsa leikattuja hiilikuituhaarukan kappaleita kakkoslaatuisena eli pienien virheiden saattelemana. Kyseisiä vapoja löytyy jo monen kisapilkkijän kalustosta, mutta korkea ostohinta valmiina houkutteli "askartelijaa" tilaamaan kaikki mahdollinen eli 6kpl miestä kohden. Nämä aihiot sitten hioin ja liitin liiman ja popniittien voimalla yhteen ja päähänpistosta vielä aloittelin maalausurakan, joka saadaan päätökseen todennäköisesti tammikuun taitteessa kuivumisaikojen vuoksi. Pidetään vielä sen verta jännityksessä, että kuvia tulee vasta valmiiden kapistusten johdosta ;)

Morririntamalla puolestaan on tinailtu 130 aihiota, joista osa lenkkiä ja osa volframia ja niiden maalaukset ovat alkaneet iltapuhteina. Jonkinverran on ollut kavereillakin kysyntää ja tietenkin uusia värivariaatioita pyritään hakemaan joka väliin, kunhan niitä ehtisi vielä kokeilemaankin kaikkia... Epoksiperhojakin on tullut tehtyä viitisenkymmentä aina joutoaikaa löytäessä jossain raossa.

Ipana senkun kasvaa ja tällä hetkellä ollaan 4kk iässä noin 65cm mitassa ja seitsemisen kiloa on painoakin kertynyt eli sieltä se toivottavasti innokas kalastajan ja metsästäjän alku hiljalleen kehittyy. Jokellellaan väliin kovastikin, mutta vielä ei olla omaehtoisesti sentään ympäri kämppää raahautumassa...

Palataanpas siis jälleen seuraavien kokemusten saattelemana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti